Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

OpenBuilds CAM Software

Discussion in 'CAM' started by Mark Carew, Oct 8, 2018.

  1. Jet Jaguar

    Jet Jaguar Well-Known
    Builder

    Joined:
    Oct 17, 2016
    Messages:
    6
    Likes Received:
    3
    Thank you for this software. It is amazing!

    One issue:
    I encounter an error when attempting to open a Gerber file.

    An unknown error occured:TypeError: Cannot read property 'primitives' of undefined

    1. I created a PCB with Eagle 9.4.0.
    2. I opened the CAM Processor.
    3. I set the Units to Metric.
    4. I clicked the Load job button.
    5. I moused over Templates and selected "Single Layer Default".
    6. In the Output Files section I clicked the Top Copper item.
    7. At the bottom I clicked Advanced.
    8. I clicked the Mirrors Gerber output horizontally button.
    9. I clicked the Process Job button. A notice indicates that the Job processed successfully.
    10. I opened OpenBuilds CAM Gcode Creator - Public Beta in Chromium Version 74.0.3729.131 (Official Build) snap (64-bit) on XUbuntu 19.04.
    11. I clicked the File button and selected Open Drawing File.
    12. I selected the file copper_top.gbr (attached, zipped) and clicked the Open button.

    The error displayed in red at bottom of web page.

    Thank you
    Jet
     

    Attached Files:

    Peter Van Der Walt likes this.
  2. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,242
    Likes Received:
    676
    Lovely detailed report with files too! Thank you! Makes my day to look into this one for you :)

    Will let you know when i get it fixed :)
     
    Mark Carew likes this.
  3. Jet Jaguar

    Jet Jaguar Well-Known
    Builder

    Joined:
    Oct 17, 2016
    Messages:
    6
    Likes Received:
    3
    Anytime.
    Jet
     
  4. Nick W

    Nick W Veteran
    Project Maker Builder

    Joined:
    Oct 22, 2014
    Messages:
    100
    Likes Received:
    59
    upgraded to 1.0.172, and it will not launch. I get the message below.
    Capture.PNG

    I reverted back to my last download, 1.0.156 and it works fine.

    Windows 10.
     
  5. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,242
    Likes Received:
    676
    :) wrong thread. This is OpenBuilds CAM

    Control is over on: OpenBuilds CONTROL Software

    Hehe

    156 is pretty old so hard to know what the issue is then. Head over to OpenBuilds/OpenBuilds-CONTROL and try a not so old version like 170, or 169.

    Also, uninstall and cleanup before installing the new version. Try a different PC too.
     
  6. sitoru

    sitoru Well-Known
    Builder

    Joined:
    Aug 13, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    2
    I have a Logitech wireless 3 button mouse, but it still won't work correctly in Mac OS. It did work under linux correctly. I've already tried their software to set the middle button, but cam still sees left and middle button as the same.
     
  7. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,242
    Likes Received:
    676
    Use the transform tool on the left. You can just type where it has to move to, no mouse move needed
     
  8. sitoru

    sitoru Well-Known
    Builder

    Joined:
    Aug 13, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    2
    this is all I have to the left
     

    Attached Files:

  9. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,242
    Likes Received:
    676
    Bottom one
     
  10. sitoru

    sitoru Well-Known
    Builder

    Joined:
    Aug 13, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    2
    hadn't seen that
     
    Peter Van Der Walt likes this.
  11. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,242
    Likes Received:
    676
    Click and explore. Theres many buttons, playing with them is the best way to learn what each does
     
  12. Fábio Pires

    Builder

    Joined:
    Dec 14, 2014
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Hi there guys. i love your cam software. i loved to use it but i found a problem. i'll try to describe it.
    this is my workflow:
    i design something in sketchup (2017 version) for example a 100 milimeter square.
    the i export it as a svg file using a sketchup extension. then due to known problem with the svg format i have to open it in makercam.com and save it there.
    then i open it in openbuilds cam software but everytime the 100 milimeter square is smaller around 95 milimeter. it hapens with any file i import.
    can you help me?
     
  13. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,242
    Likes Received:
    676
    Use the GuitarList DXF plugin to export DXF Polylines from Sketchup. Works straight away, and DXF uses mm as a native unit so no scaling problems
    Convert Sketchup SKP files to DXF or STL | guitar-list

    As SVGs are more for the artists, it uses Pixels as a unit, and varying DPIs between various programs, to try and scale back to mms. Lack of standardization means always battling scaling issues with SVGs. DXFs are for Engineers (;
     
  14. Fábio Pires

    Builder

    Joined:
    Dec 14, 2014
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    thanks i'll take a look.
     
  15. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    1,190
    Likes Received:
    591
    or you can generate you gcode from Sketchup using the SKetchUcam plugin.
    swarfer/sketchucam

    You can then import the Gcode into OpenBuildsCONTROL. We are working on a new release that will send it direct.

    SketchUcam Howto - YouTube
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice