Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Problem after update to grbl 1.1f - status "unknown"

Discussion in 'Control Software' started by Pughlabs, Jan 19, 2018.

  1. Pughlabs

    Pughlabs New
    Builder

    Joined:
    Jan 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I have a 3018 cnc mill that I updated to 1.1f firmware. I'm using grblControl factory software as a gcode sender. I can send commands to the motor and move motors etc but it looks like it wants to be homed. The home buttons are greyed out and status is "unknown". I set $22 to 0 to disable homing but did not work. I noticed the Z work coordinates look scrambled says "0.000|Bf:15" in the window. it lt looks like the wrong parameter is loaded in it. when i toggle the motor 10 steps the number increments up, then back to zero. B14 changes to 15 then back to 14 when the motor stops. I have not changed any of the .h or .c files. Can anyone shed some light on this? This machine has no limit switches (yet). Thank you.

    $0=64
    $1=32
    $2=64
    $3=101
    $4=0
    $5=0
    $6=0
    $10=18
    $11=0.010
    $12=0.002
    $13=0
    $20=0
    $21=0
    $22=0
    $23=64
    $24=500.000
    $25=200.000
    $26=250
    $27=10.000
    $30=1000
    $31=0
    $32=0
    $100=250.000
    $101=250.000
    $102=250.000
    $110=500.000
    $111=500.000
    $112=500.000
    $120=10.000
    $121=10.000
    $122=10.000
    $130=200.000
    $131=200.000
    $132=200.000
    ok
     

    Attached Files:

    #1 Pughlabs, Jan 19, 2018
    Last edited: Jan 19, 2018
  2. Gary Caruso

    Gary Caruso OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    May 19, 2016
    Messages:
    559
    Likes Received:
    215
    that's a cool little mill, did you try a new g-code sender like UGS or the latest GRBL panel?
    some of your settings are strange, like 0 through 3 and 10, I dont think it's the issue but would probably be better if changed. might be confusing the sender. Also your acceleration can most likely be much higher and your max speed.

    something like this is more typical
    $0=10 Unless you had some issue with 10 you want this as low as possible
    $1=255 (this disables Idle, you don't want idle)
    $2=0 64 isnt an option for pulse.. 0 is probably what you want
    $3= use the chart to set the step direction, you have 101 it might just be using 1 digit
    upload_2018-1-19_15-25-31.png

    $10=1 (not 18) 1 sets status feedback to Machine Position

    $120, $121, $122=something higher than 10, could try 300 for example, I use 700 on my machine

    Cheers
     
    Pughlabs likes this.
  3. Pughlabs

    Pughlabs New
    Builder

    Joined:
    Jan 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Hey thanks Gary, I am pretty new at this so I slowed everything down so it wouldn't crash too hard to the limits. I put the parameters that were in grbl v0.9, the stock machine firmware, (which ran fine) but it sounds like i have more research to do to get 1.1 going. So l think you are on to something. I updated $10 to 0, 1, and 2 trying different things...the machine coordinates are now giving some weird numbers. I'm running out of time today but Sunday I will be back at it. If you have any other ideas, Id love to try them out. What ever is populating the fields on the work and machine coordinates are set incorrect I think.

    Funny you mentioned UGS...I JUST downloaded it and was in the process of trying to figure out how to install it (its not an .exe). Really looking forward to it though. Thanks again.
     

    Attached Files:

  4. Gary Caruso

    Gary Caruso OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    May 19, 2016
    Messages:
    559
    Likes Received:
    215
    yeah it's confusing, go here Download - UGS
    download the 1.0.9
    unzip the items into a folder
    you need java to open the .jar file
    no installation
     
  5. Pughlabs

    Pughlabs New
    Builder

    Joined:
    Jan 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Done, good call. I needed a later version of Java. Ok, now time to learn another cnc package. Ok, it looks pretty intuitive. So, I'm connected to UGS but am still having a lock out problem. I think it is looking for home switches but i have none. $20,21 are set to 0. I think my problem is just homing, sound right? Since i have no limit switches, I will have to look in to disabling. I thought $20 and 21 would fix it.





    Untitled.png
     
  6. Pughlabs

    Pughlabs New
    Builder

    Joined:
    Jan 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Oh, lord. :confused: I needed to change $5. It was "stuck" against the "limits" that I don't have. Update...It works, sort of. I still can not run gcode but it moves. What settings to I update to not use limit switches for now? Any .h or .c files to mod? It must be a firmware setting.

    Thanks for turning me on to UGS!
     
    #6 Pughlabs, Jan 19, 2018
    Last edited: Jan 19, 2018
  7. Pughlabs

    Pughlabs New
    Builder

    Joined:
    Jan 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I was able to run a drill file for a pcb I am designing. I think things would be a lot easier and safer for the machine when I get limit switches installed!
     
  8. Pughlabs

    Pughlabs New
    Builder

    Joined:
    Jan 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I have a question - I got this:
    >>> $H
    An error was detected while sending '$H': (error:5) Homing cycle failure. Homing is not enabled via settings. Streaming has been paused.

    I'm guessing this is because I don't have limit switches? It has no "home" position to return? So I just use "reset zero" as my home position?
     
  9. Gary Caruso

    Gary Caruso OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    May 19, 2016
    Messages:
    559
    Likes Received:
    215
    strange, make sure you have nothing on Arduino pins 9, 10, 12
    and $23=0 not 64
    limit switches aren't super necessary once you figure things out.. they are nice to have but I've never used them
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice