Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Issue with Cnc Xpro V3

Discussion in 'Controller Boards' started by Saint Billy, Mar 15, 2017.

  1. Saint Billy

    Saint Billy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 1, 2016
    Messages:
    67
    Likes Received:
    7
    Have had the Xpro V3 for a couple of months as part of my recently completed Ox cnc build and have not used it much as I have been concentrating on the Cad software side and learning how to design items to cut.

    Fired it up this morning to do my first serious cut and I find I cannot jog the motors. There is the normal clunk from the motors when I power up but nothing when I try and jog via Universal Gcode sender although it is recognised and will also allow me to change $$ values etc.

    When I send move commands to the Xpro it does not respond apart from an initial hum from the motors, from memory I am sure that green lights lit up on the corresponding ports on the Xpro when commands were sent but this is not happening, the Xpro is just continuosly flashing red lights.

    I have pressed the reset button on the xpro but this changes nothing, and the $$ settings are unchanged.

    I presume this is a board issue unless someone knows any different. If I need to reflash the board could someone offer some advice as to the ight firmware to use for Xpro V3?.

    Cheers
     
  2. CiaraB

    CiaraB OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 23, 2016
    Messages:
    33
    Likes Received:
    17
    Hello Billy. Thank you for your post.

    We just wanted to let you know that we reached out to Spark Concepts, the creators of the xPRO Board and expect them to get back to you shortly regarding your questions.

    We hope this helps and we appreciate your support!
     
    Saint Billy likes this.
  3. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Hi Billy,

    Mike here from spark concepts - sorry to hear you are having issues. It sounds like it is probsbly a settings issue. Could you email me (Mike@spark-concepts.com) a picture of your board and your $$ settings? Or post them here.

    Thanks,
    Mike
     
    Mark Carew and Saint Billy like this.
  4. Saint Billy

    Saint Billy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 1, 2016
    Messages:
    67
    Likes Received:
    7
    Thankyou CiaraB, Appreciated.
     
    Mark Carew and CiaraB like this.
  5. Saint Billy

    Saint Billy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 1, 2016
    Messages:
    67
    Likes Received:
    7
    Hi Mike,

    Thanks for your reply Mike.

    I will Email you what you require, UK time here so it might be a few hours before you get them.

    Many thanks.
     
  6. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Sounds good! I'll keep an eye out for it
     
  7. Saint Billy

    Saint Billy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 1, 2016
    Messages:
    67
    Likes Received:
    7
    Hi Mike,

    I have emailed info over to you.
     
  8. CiaraB

    CiaraB OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 23, 2016
    Messages:
    33
    Likes Received:
    17
    Hello Billy. Thank you for your response.

    Our pleasure!

    If there is anything else that we can assist you with, please do not hesitate to ask.

    We appreciate your support!

    Thank you,
    OpenBuilds Team
     
  9. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Hi Billy,

    I haven't received the email yet - our server has been picky lately with international emails for some reason...

    Anyways, I'll pm you a Dropbox link for the info.

    Thanks,
    Mike
     
  10. rob davis

    rob davis New
    Builder

    Joined:
    Mar 17, 2017
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Hey Mike, If you PM to Billy I need similar help. I get the initial "clunk" but no movement and the LEDs just flash once and only the Z led flashes after that.
     
  11. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Hi Rob,

    Can you shoot me a pm with a picture of the lights and your $$ settings please?

    Thanks,
    Mike
     
    #11 Michael, Mar 17, 2017
    Last edited: Mar 20, 2017
    rob davis likes this.
  12. rob davis

    rob davis New
    Builder

    Joined:
    Mar 17, 2017
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Hey Mike, Sorry it was me. I thought I had the poles figured out on the steppers but I was wrong. Started over checked all poles switched what I needed to and all three axis respond to jogging fine. Thanks rob.
     
  13. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Great news! Let me know if you need anything else - here, pm, or email (Mike@spark-concepts.com)
     
  14. jay constable

    Builder

    Joined:
    Feb 5, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hi.
    I have same problem.
    Can you help me out if possible.
    I have a ooznest 1.5x1.5.
    Was working fine. Then 1 morning was gonna do a proper cut. Turned on motirs locked. I reset the axis and started. And machine went all way across x and you to top corner.
    I checked $$ settings and they all went back to default.
    When I change $1=25 to $1=255 the board turns off.
    Only lights are power inlet lights and usb.
    Have now released the v1.1 but exactly the same.
    Can you help.
    Cheers.
    Jason
     
  15. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Hi Jason,

    Could you shoot me a pm with your $$ settings and a picture of your board powered on? Likely you will need to flip the $4 setting (if it is 0 set it to 1, if it is 1 set it to 0)

    Thanks,
    Mike
     
  16. jay constable

    Builder

    Joined:
    Feb 5, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Mate your a star. Now all controls run back to front. Does that mean I have to rewire it?
    Many many many thx.
    Jason Constable
     
  17. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Hi Jay,

    Excellent news! You can set the direction invert mask ($3 setting) instead of rewiring. Here is a link to the info on github

    Configuring Grbl v0.9 · grbl/grbl Wiki · GitHub

    In short the mask is 00000ZYX for inverting (for example $3=3 will invert Y and X).

    Please let me know if you have any questions!

    Last question - which sender program are you using?
     
  18. jay constable

    Builder

    Joined:
    Feb 5, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Using ugs at moment. Waiting on couple bits so I can get mach3 working.
    Many thx for your help.
    Jason

     
  19. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Hi Jay,

    Just a heads up, but the board won't work with mach3 - all the gcode interpretation is done in board so you only need a simple sender like ugs, grbl panel, etc
     
    jay constable likes this.
  20. jay constable

    Builder

    Joined:
    Feb 5, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Ah right cheers.
    Will look into it.
    Thx

     
  21. Michael

    Michael Veteran
    Builder

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    49
    Let me now if you need anything!
     

Share This Page

  • About Us

    The OpenBuilds Team is dedicated helping you to Dream it - Build it - Share it! Collaborate on our forums and be sure to visit the Part Store for all your Maker needs.


    Support@OpenBuilds.com

  • Like us on Facebook

  • Support Open Source FairShare Program!

    OpenBuilds FairShare Give Back Program provides resources to Open Source projects, developers and schools around the world. Invest in your future by helping others develop their future.

    Donate to Open Source