Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

SketchUCam HELP!

Discussion in 'CAM' started by CCV, Feb 29, 2016.

  1. CCV

    CCV Well-Known
    Builder

    Joined:
    Nov 30, 2015
    Messages:
    17
    Likes Received:
    13
    Hey everyone, for some reason I am having all kids of trouble generating the G code for this park using sketch U cam. I have been following marks tutorial and its just not working at all. I am unable to select inside and out side cuts for this part. I have expanded and flattened just like I am supposed to. Any help would be greatly appreciated!

    Thanks.

    P.S I have attached the file I am working on.
     

    Attached Files:

  2. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    774
    Likes Received:
    356
    No, it is not flat, it is a 3d part.
    It also has a lot of hidden geometry which is interfering with the Phlatten tool.

    What I did:
    copy and paste the bottom face of the object. (to avoid the hidden geom interfering)
    position the safe cut area
    put center points in the hole positions (I have a plugin for this, google it)
    select all the 5mm holes and create a group
    select all the 7.14mm holes and create a group
    (the above groups prevent the drawn holes interfering with the plunge hole tool)
    select the SketchUcam plunge hole tool
    press HOME
    enter 5 and press enter
    click the center points of all the 5mm holes in the order you want them cut
    press HOME twice
    enter 7.14 and press enter
    click each of the center of the 7.14mm holes, in order you them cut
    select outside cut tool
    apply outside cut to the face.
    generate Gcode

    you will need to cross check your material thickness, feed speeds, and bit diameter.
    if you change bit diameter from 3mm, you will need to delete and redraw the outside cut.
    if you are cutting aluminum, set stepover% to 30% - and set hole cutting mode to 'diam first'.
    (how to do that IS in the help, recommended reading).

    Maybe Marks tutorial needs updating? Please link it so I can check.
    This is much more current, along with other videos I made about the new features I have been adding.
     
  3. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    774
    Likes Received:
    356
    Hmm, could not attach the file to that post, trying again... nope, will try again just now
     
  4. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    774
    Likes Received:
    356
  5. CCV

    CCV Well-Known
    Builder

    Joined:
    Nov 30, 2015
    Messages:
    17
    Likes Received:
    13
    Thanks for the help. I now see where I went wrong. The bit i am using is slightly larger than 3 mm so I changed the specs and re made the outside cut. One thing I cant find is setting the hole cutting mode to diameter first. I referred to the help section like you mentioned but could nit find anything in there for setting the hole cutting modes as this will be cut in aluminum.

    Here is a link to the tutorial that I was following before:
     
  6. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    774
    Likes Received:
    356
    the help front page shows this menu on the right.
    The item you want is Hole Feature Options'.
    help2.png
     
  7. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    774
    Likes Received:
    356
  8. Mark Carew

    Mark Carew OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Jun 28, 2013
    Messages:
    1,936
    Likes Received:
    1,109
    Thanks for the feedback @David the swarfer :thumbsup: I will look into what could be causing this
     
    David the swarfer likes this.
  9. CCV

    CCV Well-Known
    Builder

    Joined:
    Nov 30, 2015
    Messages:
    17
    Likes Received:
    13
    okay its not me then. My help menu looks different and does not have that option.
     

    Attached Files:

  10. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    774
    Likes Received:
    356
    sorry, my bad, you have 1.4 and I have changed stuff since then for the 1.4a release.... (coming soon, beta testing in progress)
    so yours looks similar but does not have the subcategories under
    'Change default options'
    so click that, then scroll down to 'hole feature options' which is on that page.
     
    Mark Carew likes this.
  11. CCV

    CCV Well-Known
    Builder

    Joined:
    Nov 30, 2015
    Messages:
    17
    Likes Received:
    13
    It all makes sense now, the version of sketchucam that I had was older and did not have hole feature options. I deleted a installed version 1.4 and am now golden. Thanks for the help David!
     
    David the swarfer likes this.

Share This Page