Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

xPro V3 GRBL Release 1.0.9.18

Discussion in 'Controller Boards' started by MHSB, Dec 22, 2018.

  1. MHSB

    MHSB New
    Builder

    Joined:
    Jun 14, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Hi,
    I have a C-Beam Machine with xPro V3 Board. I have downloaded the latest GRBL Rel. 1.0.9.18A installed on my Windows 7 Laptop. I have got connection to machine through USB Cable but I don't see any settings in the GRBL Settings window. I tried to click on "Get GRBL Setings" button but nothinghappens. What's wrong and how to fix it? GRBL Settings Lost_23122018.jpg
     
  2. Gary Caruso

    Gary Caruso OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    May 19, 2016
    Messages:
    774
    Likes Received:
    333
    show us your interface settings, thanks
    Gary
     
  3. MHSB

    MHSB New
    Builder

    Joined:
    Jun 14, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Hi, I don't have any settings shown on the "GRBL Settings" window even when I am connected via USB Cable and I click "Get Grbl Settings". Below is the screenshot of Sample grbl settings I had before.
    C-Beam Machine GRBL Settings.JPG
    Does it really matter if I use GRBL 1.0.9.3 or GRBL 1.0.9.18. As a matter of fact I have tried both.
     
  4. Gary Caruso

    Gary Caruso OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    May 19, 2016
    Messages:
    774
    Likes Received:
    333
    Hi MHSB, don't worry about the version, it's not the issue.
    Have you loaded the xpro drivers on your pc? found here I think arduino driver works as well.
    I'm talking about the communication settings on "grbl panel" not "grbl" which is flashed on the xpro.
    Typically the com issue is the correct com port isn't selected or the rate isn't set to 115200
    When you plug in the xpro does windows see it?

    Thanks
    Gary
     
  5. Giarc

    Giarc Master
    Moderator Builder

    Joined:
    Jan 24, 2015
    Messages:
    1,268
    Likes Received:
    677
    Did you install the Arduino IDE? I have windows 7 on the old laptop and I needed to do that to get the arduino drivers. I was using a newer laptop for several months that had it installed and when I decided to dedicate the old one to the garage, I had not installed the Arduino IDE yet and it took me (embarrassingly) way longer than necessary to realize what was wrong.
     
    #5 Giarc, Dec 23, 2018
    Last edited: Dec 23, 2018
    Gary Caruso likes this.
  6. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    2,155
    Likes Received:
    1,076
    Hi MHSB, referring to Gary's question:

    I think he wants to see your USB Connection settings, which port/baud rate etc you are connecting to. Not the Grbl settings you replied with :)

    For example:
    connection settings.PNG

    on the "Interface" tab:

    imterface tab.png

     
  7. MHSB

    MHSB New
    Builder

    Joined:
    Jun 14, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Hi Gary,
    Yes I have loaded the X-Pro Driver on my Laptop (Win7) and now I am connected to the machine (C-Beam Machine). Below is the screenshot of the current connection and "Grbl setting". Now, I have no movement taking place when I try "jogging" in X,Y or Z direction.
    upload_2019-1-4_22-21-42.png
    upload_2019-1-4_22-22-19.png
    upload_2019-1-4_22-22-43.png
    upload_2019-1-4_22-26-49.png

    Regards,
    MHSB
     
  8. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    2,155
    Likes Received:
    1,076
    $4 should be 1 (If you have one of the newer V3 XPROs)

    See Spark-Concepts/xPRO (the comment "
    (Board V1, V2, V3 Matte = $4=0 - Glossy board V3 = $4=1)
     
  9. MHSB

    MHSB New
    Builder

    Joined:
    Jun 14, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Thanks Peter! it worked.
     
    Peter Van Der Walt likes this.
  10. MHSB

    MHSB New
    Builder

    Joined:
    Jun 14, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Hi Peter, I have another issue to discuss as follows:
    Using the GRBL Panel (or Openbuilds CONTROL), when I jog my C-Beam machine in X or Y direction for 100mm it travels 99mm (297 instead of 300mm). I checked it using a steel ruler. What shall do to calibrate the machine for correct distance travelled?
     
  11. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    2,155
    Likes Received:
    1,076
    OpenBuilds CONTROL > Grbl Settings > Scroll to offending axes' steps per mm > Click Fine Tune. (theres a calibration wizard in recent versions)
     
  12. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    2,155
    Likes Received:
    1,076
  13. MHSB

    MHSB New
    Builder

    Joined:
    Jun 14, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    2
    Thanks!
    I remember my original GRBL Settings for $100/$101/$102 were 200.00 and currently they are 199.100.

    I will try to bring it back to 200 and see the results (Will do fine tuning if required).
     
    Peter Van Der Walt likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice