Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

OpenBuilds WorkBee 1510

Discussion in 'CNC Mills/Routers' started by Mark Carew, Jun 15, 2018.

  1. sharmstr

    sharmstr OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    836
    Great info! I'm used to my cnc mill that has limit switches so I thought they were required. I'll order them now. Thank you again!
     
  2. TrishC

    TrishC OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    41
    Likes Received:
    10
    Thank you for the kind words. Look forward to seeing your machine up and running. Can't wait to see the projects you make.
     
  3. TommySATX

    TommySATX New
    Builder

    Joined:
    Jan 15, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    2
    Hi TrishC I am haing the same issue with my 1510 I am missing 4ea. 27mm screws and 12ea. 10x5x1 Precision shims but I did receive an additional package in the mail with 48ea. Precision shims and 6ea, cable ties and 6ea 12mm screws but even with that I am still short 12ea, Shims and the 4ea, 27mm screws not sure if that package was the one to make up for the shortage? Do I need to just order the parts? I am kind of at a stand still right now.
     
    sharmstr likes this.
  4. TrishC

    TrishC OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    41
    Likes Received:
    10
    Hello TommySATX. I have forwarded your request to the Part Store. They will reach out to you directly.
     
  5. TommySATX

    TommySATX New
    Builder

    Joined:
    Jan 15, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    2
    Thank You TrishC I got in contact with them and problem was solved Thank You!
     
    GrayUK likes this.
  6. TrishC

    TrishC OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    41
    Likes Received:
    10
    Awesome. It's my pleasure.
     
  7. Jesse Mccabe

    Builder

    Joined:
    Sep 25, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    built my workbee 1510 wired it. i think i have more drag on the long axis than i would expect, trying to get the GUI to work i found a forum link with a cbeam control software version of grbl that would run and connect but i cant jog home or run etc not sure where i declare my a axis in tandem with the Y as it was described in the assembly video. Id like it to be the X but im fine to rotate my models and run. anyone have a link to A GRBL panel applpication that works and is set for the workbee because the github files dont have a application that launches or has a executable
     
  8. Giarc

    Giarc OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Jan 24, 2015
    Messages:
    2,047
    Likes Received:
    1,088
    If I understand correctly, you are having trouble downloading and opening Grbl Panel. I did too. Here is what worked for me and others. very, very, very new to the CNC world.
     
  9. Jesse Mccabe

    Builder

    Joined:
    Sep 25, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    went to the thread. Thanks for the reply. i was able to download and extract still no motion or settings come into view . comm port matches device manager
     
  10. sharmstr

    sharmstr OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    836
    Do you have a dust shoe design you like for this build? I'll be using a Dewalt router.
     
  11. Giarc

    Giarc OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Jan 24, 2015
    Messages:
    2,047
    Likes Received:
    1,088
    What controller board/driver combo?
     
  12. Jesse Mccabe

    Builder

    Joined:
    Sep 25, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Spark V3 that comes with the open been kit. They are mailing me a new one
     
  13. sharmstr

    sharmstr OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    836
    Hey Guys,

    I *had* some significant gantry out of square issues. See the video below. I went back through and made sure the Y axis C-beams were parallel and that my overall frame was square by using a machinist square in the corners and measuring across the diagonals. The only thing I didnt do is remove the X C-beam to make sure the cut ends were square. In the end, what I did was add a .025" stainless steel shim to one end of the X c-beam. I'm assuming this is okay. Please let me know if I should take a different approach.



    [​IMG]
     
  14. jeffmorris

    jeffmorris Well-Known
    Builder

    Joined:
    Nov 6, 2017
    Messages:
    393
    Likes Received:
    89
    Home the machine and use a ruler to measure the distance between the Y-Axis plates and the ends of the C-Beams. If the distances are not same, turn off the machine and turn the lead screw on the side that don't have the limit/homing switch so that the distances are same. I assume that the frame of the machine is square.
     
  15. sharmstr

    sharmstr OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    836
    @jeffmorris Thank you for the assist. I'll be sure to double check everything once under power (not wired yet). However, the 1510's are belt driven. Only lead screw is on the Z.

    The frame is definitely square. The video was taken with the belts loose and the wheels without preload. I've re-tension the belts and preloaded the wheels again since the shim and everything still looks good.
     
  16. coshesey

    coshesey New
    Builder

    Joined:
    Jul 27, 2018
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    so...
    If im hearing correctly...
    I need 3 limit switches (optional but helpful)
    I need wire for the motors?
    I need the wire track?
    USB Cable?

    Anything else to have it functional?

    Paul
     
  17. jeffmorris

    jeffmorris Well-Known
    Builder

    Joined:
    Nov 6, 2017
    Messages:
    393
    Likes Received:
    89
    If the distances are not same, turn off the machine and move the gantry on the side that don't have the limit/homing switch so that the distances are same.
     
  18. sharmstr

    sharmstr OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    836

    Hey Paul,

    You might want to consider additional drop in tee nuts. The kit comes with all the ones you need, however, if you want to mount your controller or anything else down the road to the extrusions, they are nice to have. Drop In Tee Nuts
     
  19. Grimace

    Grimace New
    Builder

    Joined:
    Aug 12, 2018
    Messages:
    41
    Likes Received:
    18
    ******Is there a wiring video done for the Workbee 1510? We're at that part now and a video would be extremely helpful. If so, where can we find it?

    Thanks so much!
     
    Mark Carew likes this.
  20. Grimace

    Grimace New
    Builder

    Joined:
    Aug 12, 2018
    Messages:
    41
    Likes Received:
    18
     
  21. TrishC

    TrishC OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    41
    Likes Received:
    10
    Hello Grimace. The wiring video should be released this week! They are working on the final edit now and will release it asap.
     
    Grimace likes this.
  22. Grimace

    Grimace New
    Builder

    Joined:
    Aug 12, 2018
    Messages:
    41
    Likes Received:
    18
    @TrishC ***Thanks Trish. We are anxiously awaiting the release!
     
  23. Grimace

    Grimace New
    Builder

    Joined:
    Aug 12, 2018
    Messages:
    41
    Likes Received:
    18
    ***Where should we watch for the video? Hopefully I didn't miss it already. LOL
     
  24. Grimace

    Grimace New
    Builder

    Joined:
    Aug 12, 2018
    Messages:
    41
    Likes Received:
    18
    @TrishC @markcarew

    Is the video up and if so where do I look for it? We really need help with the wiring and the video would sure come in handy.
     
  25. sharmstr

    sharmstr OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    836
    Not yet. Subscribe and click the bell so you'll be alerted when they post new vids OpenBuilds®
     
    Grimace likes this.
  26. Grimace

    Grimace New
    Builder

    Joined:
    Aug 12, 2018
    Messages:
    41
    Likes Received:
    18
    @sharmstr where do I subscribe? Do you know how much longer it will be by any chance? Thanks for the help.
     
  27. sharmstr

    sharmstr OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    836
    Go to their Youtube channel here: OpenBuilds®. Click on the big red "subscribe" button on the right. Then click on the bell icon that will pop up next to the subscribe button once you subscribe.

    I have no idea when they will release videos. That's why I subscribed to their channel to get notified when they do.

    Keep in mind that this kit is based on the Ooznest Workbee. If you bought the Xpro, you can get an idea of whats involved in the wiring by reading their instuctions... http://ooznest.co.uk/image/data/products/WorkBeeCNC/WorkBee-Full-Kit-Assembly-Manual.pdf

    There's also a wealth of information here on the forums. Just search.
     
    Mark Carew likes this.
  28. Grimace

    Grimace New
    Builder

    Joined:
    Aug 12, 2018
    Messages:
    41
    Likes Received:
    18
  29. Mark Carew

    Mark Carew OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Jun 28, 2013
    Messages:
    2,561
    Likes Received:
    2,112
    Its here! :thumbsup: Follow along with this simple Build Video and get your WorkBee 1510 Wired up and Running!
    Props go out to OpenBuilds Member @Matthew Bates for the great job putting together this video.
    In here he covers all the bases from the limit switches to the drag chains, the driver board OpenCase mounting plates and the spindle LED ring!
    You can grab the wiring kit in and check the video the Part Store - Wiring Kit - OpenBuilds WorkBee 1510 (60" x 40")
     
    GrayUK and sharmstr like this.
  30. jeffmorris

    jeffmorris Well-Known
    Builder

    Joined:
    Nov 6, 2017
    Messages:
    393
    Likes Received:
    89
    I watched the wiring video and found out that there is serious safety issue.
    There must be a switch and a fuse on the AC input of the power supply.
    There must be E-Stop button so that you can hit it instead of trying to click on the "Stop" icon in software.
    I suggest putting plastic spacers between the CNC xPro board and the plastic plate.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice