Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

OpenBuilds CONTROL Software

Discussion in 'Control Software' started by Mark Carew, Oct 8, 2018.

  1. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Nothing too fancy. Anything in the last 5 years or so.

    Maybe your issue was USB Selective Suspend How to Disable USB Selective Suspend - unless of course that laptop is broken and overheats because of hardware issues
     
    sharmstr likes this.
  2. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
    You would think that being 70 years old would mean I have already asked how come and for why... The dadgum machine has got me stumped again and you can see from my icon I am already stumped without the machine. Question: What is error 15 or error 9? A better question is how do you make it go away? The best question is how can I get into the grbl and really confuse the machine? The spindle will not move in direction of the three axis. I have attached my grbl file for your enjoyment. I apologize for the comedic writing but it is either that or cry.
     

    Attached Files:

  3. sharmstr

    sharmstr Master
    Moderator Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    909
    Likes Received:
    538
    Okay, here we go :)

    In the log you'll see: "Jog target exceeds machine travel. Command ignored. [ $J=G91 G21 Z1000 F4978.40 ]"

    In your grbl settings, which can be accessed from the grbl settings tab in ob control, you'll see that you have your maximum travel limits set to

    Code:
    [13:28:38] [ $$ ] $130=810.000 ;X-axis maximum travel, millimeters
    
    [13:28:38] [ $$ ] $131=730.000 ;Y-axis maximum travel, millimeters
    
    [13:28:38] [ $$ ] $132=90.000 ;Z-axis maximum travel, millimeters
    Now, going back to your error, you'll also see that its trying to move to Z1000. Your max travel for Z axis is only 90mm.
     
    Peter Van Der Walt likes this.
  4. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Might be a bug. Continuous jogging sends a long move on keydown, cancels it on keyup. But thats been that way all along, wonder why we havent seen it error out before...

    For now @Stumpy switch to Incremental Jogging
     
  5. sharmstr

    sharmstr Master
    Moderator Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    909
    Likes Received:
    538
    Ahhh. Right. I was wondering how the heck a 1000mm move got called. I forgot about continuous.
     
    Peter Van Der Walt likes this.
  6. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
    If you mean mine hadn't erred out before, I just started to use it today. If it is a different possible "bug" in the software/hardware, I do not know how to help you. Question is, How do I get this thing to Home or even move. I have completely turned off all power in an attempt to reboot but it doesn't seem to want to play. I do have a large ball peen I could use as a persuader but I don't think the machine would still be square if I used it...:rolleyes:
     
  7. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    K
    Click the switch under jog to Incremental
     
  8. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
    Will do. I can't believe it is as simple as that. But I do understand the why of it. Well, here I go making more sawdust... Thanks a bunch for the quick replies and the great help! Here I are, being "Semper Gumby".
     
    Peter Van Der Walt likes this.
  9. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
    Frustration starting to rear its ugly head.Still no sawdust! Here is what I've done: after turning jog to incremental -
    1) turned off all power and disconnected all leads. Results - same issue
    2) Gone into GRBL (finally figured how to do that - small victory) and reset z travel to 1200 Results - would go down but not any higher.
    3) Said to myself...I'm smarter than this. Changed direction for z to travel result - got upward movement but no down ward movement.
    4) Reset machine zero result - none I could see.
    5) Measured temp in shop...104 F Results- tried to hurry a little, just got tired sooner.
    6) Loving wife told me her temp was rising. Said maybe I should have put my money into sewing. At least I could do that inside.

    I am ready for some really helpful advice as to how to make this thing do something predictably intentional.:banghead::banghead:
     
  10. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Did you click the switch yet. Onscreen. Below the arrows. Tiny little switch, just click it till it slides toward Incremental :)
    None of the other stuff was needed nor advised.
     
  11. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
    Yes, I moved the slider to the left side ( incremental).
     
  12. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
    Don't know if it matters or not but even after moving back to incremental, the jog rate is showing 4978.4
     
  13. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    In incremental it wont throw that Same error... So what happens then?
    If it doesnt move, check troubleshooting tab if your endstops arent reversed. Any clues in serial log. Work the problem :)
     
  14. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
    Clues would be a help if had a clue what I am looking for. But I don't so I am going to go back to square 1 and punt. I have taken up enough of your time and I thank you. Would love to be able to pay someone to help me understand but haven't got a clue as to how to locate someone close by.
     
  15. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Screenshot the Troubleshooting tab
    And explain what you do, and what happens then.

    Can you jog X
    Can you jog Y
    Can you jog Z

    Both directions
    Or not. Or only one x and y just not z

    Does it throw errors onscreen
    Or not

    Your posts lack details without which i cant help :)
     
  16. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
  17. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Are you running our machine profiles (from grbl settings tab) or own Grbl settings

    Go to grbl settings, scroll down to Soft Limits and disable it


    Your post above has it enabled (grbl.txt) but our profiles OpenBuilds/OpenBuilds-CONTROL do not. So you maybe changed it, that's causing issues. Stick to profiles (;
     
    #827 Peter Van Der Walt, Aug 25, 2019
    Last edited: Aug 25, 2019
  18. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Oh and with soft limits fixed, you can use Continuous and Incremental again
     
  19. Stumpy

    Stumpy Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    35
    Likes Received:
    18
    That got the spindle moving! Thanks.
     
    sharmstr and Peter Van Der Walt like this.
  20. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Great! 00:21 this side, got to be up at 05:30... So i am signing off, good luck.
     
    sharmstr likes this.
  21. dregalia

    dregalia Well-Known
    Builder

    Joined:
    Jan 17, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    11
    Is this where we post odd behaviors? So, Running 2 jobs so far today. Every time it gets to the end, I get an error that says 'can't write to usb' then it disconnects.
     
  22. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Disable USB Selective Suspend on Windows How to Disable USB Selective Suspend
    Or check for EMI (electromagnetic interference) (USB cable with ferrite core, seperate power from USB cables, etc)
     
  23. dregalia

    dregalia Well-Known
    Builder

    Joined:
    Jan 17, 2017
    Messages:
    10
    Likes Received:
    11
    Will do. I'll report back after my next batch of runs.
     
    Peter Van Der Walt likes this.
  24. GeneLV

    GeneLV New
    Builder

    Joined:
    Dec 6, 2018
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Having some issues with the latest control software (v1.0.185) with the blackbox and since I am pretty new to cnc's I am not sure if it is new with the latest version or if it has been this way. When I hit either stop job button it changes the material zero for x, y and z. This does not happen all the time but more often than not. Another problem when hitting stop and attempting to use an xyz macro causes the z to go in the wrong direction when searching for the touch plate. If I push page up or down they go in the correct direction. If I use the built-in z zero wizard it works and corrects the xyz macro direction.
     
  25. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    If you ever want to rule out version as an issue, old versions are always available at github.com/OpenBuilds/OpenBuilds-CONTROL/releases

    However, none of these sounds like 'normal' issues.

    Stop does not affect positioning. Only G10/92/etc commands do. Serial log may have clues. Copy/paste please
    Xyz macro: not officially ours so may just be a typo? Or it may be related to zeroes (all moves are relative to zero so if z zero is set incorrectly or not set by the macro, then z moves inside the macro can look weird. Our wizard sets Z0 temporarily at the start to avoid this)

    So post the gcode your macros use?
     
  26. GeneLV

    GeneLV New
    Builder

    Joined:
    Dec 6, 2018
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Below is the macro I am using for xyz. The problem does not only happen when using the macro, it happens if I manually set xyz as well. I'll run as test and copy the serial log.

    G38.2 Z-25 F100;
    G92 Z3.11;
    G91 G0 Z3;
    G91 G0 X-35;
    G91 G0 Z-6;
    G38.2 X25 F100;
    G92 X-12.075;
    G91 G0 X-3;
    G91 G0 Z6;
    G91 G0 Y-35;
    G91 G0 X30;
    G91 G0 Z-6;
    G38.2 Y25 F100;
    G92 Y-11.985;
    G91 G0 Y-3;
    G91 G0 Z6
     
  27. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Where is the macro from?
    G92 vs G10 may be the issue
     
  28. GeneLV

    GeneLV New
    Builder

    Joined:
    Dec 6, 2018
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Thanks for the quick reply Peter.

    I think I found the macro in these forums but I tend to run with a lot of Google tabs open so I'm not 100%. I know I saw the same macro on different sites.

    Do I need to chage all G92's to G10's?

    Also, I am using a spindle with the blackbox so I have to edit my gcode to include a M8 for the relay to start the spindle (S12000M8M3) vs just using S12000M3. I read a post from you that said you were going to make some changes so we don't have to use the relay with the option possibly available via a wizard or setting. Is that in place now?
     
  29. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Resident Builder Project Maker Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    893
    Not yet but will look at soon as I can

    Re G10 L2 vs G92: a proper understanding of the differences will help. Read the relevant sections of LinuxCNC "G-Code" Quick Reference
     
  30. sharmstr

    sharmstr Master
    Moderator Builder

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    909
    Likes Received:
    538
    There's couple of issues with your macro. Instead of fixing them, start over using the directions in this link: OpenBuilds CONTROL Software

    I've shared this link with a lot of people and haven't had a single report of any problems with probing macros created this way. All of my probing macros are based off it as well.
     
    GeneLV and Peter Van Der Walt like this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice