Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Interface Not Recognizing USB Drive

Discussion in 'Interfaces' started by Rob Heckman, Feb 6, 2021.

  1. Rob Heckman

    Builder

    Joined:
    Jun 26, 2020
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I have the interface up an running but it does not recognize my USB Drive.

    I have the wireless connected and have update both Control and Interface Firmware to the latest version but the bottom left of Interface show "no usb drive." The Drive light on Interface is also not illuminated. I have formatted two different drives (including the one that came with Interface) with FAT32 and prepped them using the wizard in Control. I have checked the USB port on Interface and it does not appear to have any buildup pr foreign particles in it. Everything else seems to work fine outside of I can't get it to recognize any USB drive. Any help would be appreciated.
     
  2. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    7,833
    Likes Received:
    2,606
  3. Rob Heckman

    Builder

    Joined:
    Jun 26, 2020
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I tried to "pinch" the usb to make it fit more snug, but it still does not detect any USB drive that I connect. It does fit noticeably tighter but does not register on Interface. I have tried 3 different drives, all formatted FAT32, all prepped through the Control wizard, none register on Interface. The drives I have tried:
    1 - OEM drive that came with Interface
    2 - Sandisk 15 GB
    3 - PNY 256 GB
     
  4. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    7,833
    Likes Received:
    2,606
    Thanks, then next step is to reach out to the Store: http://support.openbuilds.com/support/home
     
  5. IndyMaker

    IndyMaker New
    Builder

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    9
    Likes Received:
    35
    Exact same issue and circumstances for me today when I tried to use. Sent message via contact form, but wanted to capture here as well in case there may be something broader to learn here.
     
  6. BeeAMaker

    BeeAMaker Well-Known
    Builder

    Joined:
    Apr 19, 2016
    Messages:
    92
    Likes Received:
    28
    I had the same issue yesterday. I inserted the Drive into my laptop to make sure there wasn't something wrong with the drive, all was OK. Placed it back into the Interface and worked since.

    Also want to note that before I was not connected to WiFi. when I put it back in after the laptop, I was connected to WiFi. Just info.
     
  7. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    7,833
    Likes Received:
    2,606
  8. woodjoiner22

    Builder

    Joined:
    Jun 13, 2017
    Messages:
    18
    Likes Received:
    5
    I

    Have you fixed your problem? i have same thing except the usb lcon lights when i insert a usb drive it just doesnt recongise it. The supplied usb drive always works now on my repacement unit i just carnt use any others
     
  9. woodjoiner22

    Builder

    Joined:
    Jun 13, 2017
    Messages:
    18
    Likes Received:
    5
    i sorted the issues i was having with my new interface not reading the usb drives all it took was for me to format my fash drives with "verbatim FAT32 Tool" now my interface will read all my drives straight away all the time. Just thought id share incase it helps somebody else
     
    sharmstr and Peter Van Der Walt like this.
  10. Andrew Geeting

    Builder

    Joined:
    Mar 17, 2021
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    I've had the same USB issue with mine among other issues. Still waiting on a response back from support. The USB worked the first time I plugged it in but after that the interface will no longer recognize it.
     
  11. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    7,833
    Likes Received:
    2,606
    If its been more than 24hrs, check your spam folder, or log a ticket at support.openbuilds.com - they are very quick
     
  12. woodjoiner22

    Builder

    Joined:
    Jun 13, 2017
    Messages:
    18
    Likes Received:
    5
    did you try formatting your drive with verbatim FAT32 Tool?
     
    Peter Van Der Walt likes this.
  13. jdizzle

    jdizzle New
    Builder

    Joined:
    May 16, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Hello,

    Can I add my name here too. Used the interface for the first time today. First cut worked perfectly with the supplied USB. Now nothing wants to connect. Have tried to squish the end of the USB as Peter suggested, have used Verbatim formatting software... nothing yet the device recognises the USB is plugged in because the USB power led is on.
     
  14. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    7,833
    Likes Received:
    2,606
    Speak to http://support.openbuilds.com/support/home please they will be happy to assist
     
  15. jdizzle

    jdizzle New
    Builder

    Joined:
    May 16, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Thank you, have done that. Lets see what happens next.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice