Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Feed hold for spindle spin up in post process

Discussion in 'Control Software' started by Rob Atha, Apr 14, 2020.

  1. Rob Atha

    Rob Atha New
    Builder

    Joined:
    Aug 19, 2018
    Messages:
    53
    Likes Received:
    7
    Hi Peeps

    I’m using aspire 9.5 to generate my GCode files for my workbee. I’ve just changed from a direct drive cheap spindle to a 1.5kw air spindle and vfd.

    now although aspire will export my spindle speeds to the vfd, it takes 30 seconds for it to reach working speed. Is there a way I can edit the post process in aspire so it will hold the spindle until it gets to speed or for the spindle to wait at the start position foe a set amount of time before starting a job.

    just to let you know I have never edited a pp file so I will need pointing in the right direction.

    thanks
     
  2. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    7,599
    Likes Received:
    2,554
  3. Christian James

    Christian James Journeyman
    Builder

    Joined:
    Jun 8, 2018
    Messages:
    281
    Likes Received:
    111
    Should that be P300 Peter?
     
  4. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    7,599
    Likes Received:
    2,554
     
  5. Rob Atha

    Rob Atha New
    Builder

    Joined:
    Aug 19, 2018
    Messages:
    53
    Likes Received:
    7
    No peter is right, it is actually seconds and not milliseconds. I have been told on a Facebook group though that other people’s spindles only take 5seconds to reach full speed, they say check the speed ramp parameters but I’ve no idea what I’m looking for. I’ve attached the VFD’s instructions if anyone can help

    I also have another question. In aspire I’ve set my rpm to 1800 but it maxes the vfd to 400hrz which should be 24000 for this spindle. I’ve tested the spindle and Me S9000 gives me 300hrz, any ideas on this?
     

    Attached Files:

  6. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    7,599
    Likes Received:
    2,554
    Did you set Grbls $30=24000?

    Also, if its an aircooled spindle, note minimum RPMs below which it overheats from lack of airflow... Don't have the number, but 1800 sounds low
     
    #6 Peter Van Der Walt, Apr 15, 2020
    Last edited: Apr 15, 2020
  7. Rob Atha

    Rob Atha New
    Builder

    Joined:
    Aug 19, 2018
    Messages:
    53
    Likes Received:
    7
    Sorry peter, that should of read 18k, not 1800

    you were right, $30 was set to 12000
     
    Peter Van Der Walt likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice