Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Curious question

Discussion in 'Control Software' started by Fred Quarles, Dec 7, 2019.

  1. Fred Quarles

    Fred Quarles Well-Known
    Builder

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    34
    Likes Received:
    35
    While setting up a new Arco 1010 starting with power off and X &Y to hard stops right rear.
    I run to work piece location and setzero there. Then if I use the GoToZero pull down and select GoTo Machine Coordinates the machine makes no movement. Looking at the serial console I see that the menu issued
    G53 G0 Z0
    G0 X0 Y0
    G0 Z0

    When I select this after moving the machine position it will home back to work piece zero.
    If I issue a G53 G0 Z0 X0 Y0 it will home to right rear corner as expected.

    So I guess I'm curious why the menu action seems contrary to the wording of the menu selection ...

    FredQ
     
  2. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    2,059
    Likes Received:
    1,155
    If you do not have home switches then there is no 'go to MCS' in OpenbuildsCONTROL, only a 'go to WCS'

    G53 G0 Z0 ; raise Z to safe height
    G0 X0 Y0 ; go to current Work coordinates
    G0 Z0 ; go to Z Work coordinate

    You can make a macro to return to MCS
    G53 G0 Z0
    G53 G0 X0 Y0
     
    sharmstr likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice