Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Control Randomly Stops

Discussion in 'OpenBuilds Bug Report' started by Christopher Bishop, Jan 23, 2020.

  1. Christopher Bishop

    Builder

    Joined:
    May 2, 2019
    Messages:
    2
    Likes Received:
    1
    My current workflow is EstlCam>OB Control.

    Almost every single program will randomly stop mid-city and from looking at the control screen you'd never be able to tell. If I hit "Pause" and then "Run" it will continue. It's becoming increasingly annoying and I'm wondering if anyone else has seen this and if so, what's the fix? Thanks in advance everyone.
     
  2. David the swarfer

    David the swarfer OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    1,566
    Likes Received:
    828
    I think Windows is putting the USB port to sleep (or it is electrical interference)

    Disable all power saving features. Go to Windows Settings, Power and Sleep, Additional Power Settings, Change Plan Settings, Change Advanced Power Settings, USB Settings, and change USB Selective Suspend Setting to Disabled

    if it is EMI then just search these forums for 'EMI' and 'ferrite' and so on, been answered many times.
     
    Christopher Bishop likes this.
  3. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    4,311
    Likes Received:
    1,562
    Or the PC could just be too slow / some incompatible driver/config

    Either way, remember you are not locked into Control either, feel free to use bCNC, CNCJS, Candle to Grbl, or Universal Gcode Sender Platform 2, any Grbl Host application that supports Grbl 1.1 will do
     
    Christopher Bishop likes this.
  4. Giarc

    Giarc Master
    Moderator Builder

    Joined:
    Jan 24, 2015
    Messages:
    1,660
    Likes Received:
    864
    Have you tried just using the Estlcam controller? Is there a chance it thinks you need to do a tool change?
     
    Christopher Bishop likes this.
  5. Christopher Bishop

    Builder

    Joined:
    May 2, 2019
    Messages:
    2
    Likes Received:
    1
    That's a good thought but I isolated the issue. If I turn the spindle off and cut air, every program works. Every single one. Now it's time to step by step isolate where and how the interference is getting back to the controller. I bought ferrite chokes, a new shielded/choked USB cable, and I'm going to run a new circuit to get both VFD and CNC power supply their own instead of a shared circuit. I'm also going to run a secondary ground to the spindle in the way of some 14 THHN2 and just attach it to the spindle via zip ties.
     
    Peter Van Der Walt likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice