Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Blackbox and USB connection issues

Discussion in 'Controller Boards' started by Ryan Stagg, Feb 8, 2020.

  1. Ryan Stagg

    Builder

    Joined:
    Sep 29, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    PORT ERROR: Writing to COM port (GetOverlappedResult): Unknown error code 31

    Sometimes it runs for 5 mins other times 1min but I always get this error

    • I have USB selective suspend setting set to disabled
    • I have tried 3 different laptops and now a PC all using either win 10 or now win 7 with our without updates
    • I have tried 10 different usb cables
    • I have moved blackbox away from power source trying to limit any EMI interference
    • I have checked and rechecked all wiring including micro switches (found 1 issue but has no effect)

    3 weeks I have been fighting this and I'm getting nowhere - I'm at the point of getting rid of my blackbox in favor of another driver it's driving me up the wall.

    I have also noticed after I reset the connection and run the program again it goes a little further than the last, so if I run it 10 times I might finish what I'm cutting.

    I must be missing something surely
     
    #1 Ryan Stagg, Feb 8, 2020
    Last edited: Feb 8, 2020
  2. Ryan Stagg

    Builder

    Joined:
    Sep 29, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Well that one is new..... checking for updates mid program????

    Code:
    [21:34:37] [ G2 X-1.749 Y545.664 Z1 I1.8 J0 ] ok
    
    [21:34:37] [ G1 X28.443 Y669.405 ] ok
    
    [21:34:37] [ X28.443 Y669.405 Z2 ] ok
    
    [21:34:37] [ X30.008 Y675.817 ] ok
    
    [21:34:37] [ X30.008 Y675.817 Z1 F333 ] ok
    
    [21:34:41] [ X60.104 Y799.167 F1000 ] ok
    
    [21:34:41] [ X40.371 Y896.987 ] ok
    
    [21:35:03] [ update ] Checking for Updates
    
    [21:35:04] [ update ] You are already running OpenBuilds CONTROL 1.0.207
    
    [21:35:05] [ ] PORT ERROR: Writing to COM port (GetOverlappedResult): Unknown error code 31
     
    #2 Ryan Stagg, Feb 8, 2020
    Last edited: Feb 8, 2020
  3. Ryan Stagg

    Builder

    Joined:
    Sep 29, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    well there you go, I just answered my own question - 11 USB cables later I finally found one that works, I'm assuming this was the issue I did however uninstall the COM port at the same time but it's been an on going issues across many different platforms as mentioned in the OP so I will put money on the USB cable.

    But thank the gods it's sorted!
     
  4. Alex Chambers

    Alex Chambers Master
    Moderator Builder

    Joined:
    Nov 1, 2018
    Messages:
    1,178
    Likes Received:
    557
    Have you got ferrite cores on your usb cable? They help a lot.
    Alex.
     
  5. Rob Taylor

    Rob Taylor Journeyman
    Builder

    Joined:
    Dec 15, 2013
    Messages:
    590
    Likes Received:
    242
    In my recent bout of ongoing EMI issues, I looked a lot into a variety of USB cables for at least an entire afternoon, might have gone into the next day. I ended up going for this one, and it's been fantastic: https://smile.amazon.com/gp/product/B003MQ29B2
     
  6. Ryan Stagg

    Builder

    Joined:
    Sep 29, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Its funny Alex, the one that was faulty did have the Ferrite Chokes at one end only - it's replacement however has none and works fine (for now)
     
  7. Ryan Stagg

    Builder

    Joined:
    Sep 29, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Thanks Rob, I notice that one has Ferrite Chokes at both ends - Might order me a couple if the one I have now stops working.
     
  8. NthAxisWorkshop

    Builder

    Joined:
    Apr 11, 2018
    Messages:
    55
    Likes Received:
    24
    Whoa. Crazy. How far away is your setup from the PC / laptop running it? Greater than 16 ft? You're not using an extender or anything, right? I've had a lot of bad experiences with the ubiquitous "blue" usb cable that comes with a lot of project kits. They characteristically have a high impedance and horrible connectors / contacts. Bad for streaming data. Glad you solved it, though!
     
    #8 NthAxisWorkshop, Feb 9, 2020
    Last edited: Feb 9, 2020
  9. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    2,806
    Likes Received:
    1,248
    Just to add some technical explanation:

    Error 31 is the OS saying "The port you are trying to write to has gone away for a while, then came back, but since it came back you lost the handle on it and aren't really allowed to access it anymore. Closing the connection" - or something to that wording, tried to phrase it so it explains what the OS thinks hehe - of course it briefly dropped out because of EMI or a bad USB cable as you already know :)
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice