Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Black Box controlling spindle speed?

Discussion in 'Controller Boards' started by LARRY RADCLIFFE, Nov 20, 2019.

  1. LARRY RADCLIFFE

    Builder

    Joined:
    Oct 21, 2019
    Messages:
    10
    Likes Received:
    3
    I have searched this section of the forum for an answer but was unsuccesful.......I have succesfully got the BB to turn on/off my VFD spindle (albeit via the coolant relay), is it also supposed to be able to control the spindle speed utilizing the openbuilds Control panel as well? As of right now the only way I can control the speed is to use the VFD potentiometer.



    Here is a video as well hence the question



    Thank you
     
    #1 LARRY RADCLIFFE, Nov 20, 2019
    Last edited: Nov 20, 2019
  2. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Project Maker Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    2,806
    Likes Received:
    1,248
    There are a few existing threads. See Blackbox VFD question ***Solved: Added howto guide*** for example

    VFDs differ quite a bit, dig into your user manual for your VFD and find which jumper, configuration parameter and wiring scheme is needed - they will have it somewhere in the documentation, or ask the place you bought it from. The manual should explain how to wire external 0-10v somewhere.
    VFDs are quite complicated so expect to work the problem for a few hours - it can get frustrating but you will get there in the end

    Other threads with valuable info (xPro uses 0-10v too, so also contains valid information): XPro v4 won't control VFD & Spindle
     
  3. LARRY RADCLIFFE

    Builder

    Joined:
    Oct 21, 2019
    Messages:
    10
    Likes Received:
    3
    Peter thank you as always sir!
     
    Peter Van Der Walt likes this.
  4. Gofertpc

    Gofertpc Well-Known
    Builder

    Joined:
    Aug 12, 2019
    Messages:
    59
    Likes Received:
    41
    I've searched the forums trying to control my spindle speed. I've double checked all the VFD settings and found 1 suggestion to change PD 143 from 4 to 2. Using the tool head to connect to the vfd. M3 and M5 start and stop the spindle fine but my RPMs are low. Adjusting the 0-10v switch lets me adjust the RPMs bt it's not adjusting high enough - for example set at 1000 I'm only getting 648 max. I read in another post about removing a jumper on the black box.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice