Welcome to Our Community

Some features disabled for guests. Register Today.

Acro 1510 plotter z-axis

Discussion in 'DrawBot' started by Tucker Moody, Jun 13, 2019.

  1. Tucker Moody

    Builder

    Joined:
    Jun 13, 2019
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Hey all! I'm looking to create a large-format plotter with the Acro 1510 system, but I'm not sure what mechanism I'd like to use for the pen-up/pen-down function. Any suggestions? I was thinking some sort of servo, or a design with a rail system for the pen to rest on the paper. Any suggestions are helpful! Thanks!
     
  2. Rick 2.0

    Rick 2.0 OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Dec 20, 2013
    Messages:
    2,676
    Likes Received:
    1,403
    Do a search for “egg bot”. Several of them had a decent pan grip/servo actuator combo.
     
  3. Tucker Moody

    Builder

    Joined:
    Jun 13, 2019
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    How would I be able to connect a servo motor if I use the Black Box Motion Controller?
     
  4. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    9,516
    Likes Received:
    3,041
    Docs.openbuilds.com/blackbox has instructions for Servo see OpenBuilds BlackBox 4X Documentation

    Support for Servos inside CAM will be launched next week or week after
     
    Tucker Moody and Rick 2.0 like this.
  5. Quentin Karmark

    Builder

    Joined:
    Apr 29, 2021
    Messages:
    25
    Likes Received:
    14
    I want to say this is a silly question, but my dad would say there is no such thing LOL... if I already have a CNC, could I build a drag knife / plotter / pen holder (such as the Rick 2.0 design) to affix to the gantry Z-axis plate via the existing spindle mount and simply control the plotter (X, Y and Z) by telling GRBL to not turn on the spindle? Or would I need to by-pass the spindle by unplugging it ?

    EDIT: OK, I see now upon further searching that our Blackbox already includes a X+Y + RC Servo output. And then it is also a matter of flashing GRBL (via OpenBuilds control) so that the firmware will recognize the plotter GCODE?

    But what if I don't want to introduce a servo to operate the Z, and instead use the existing gantry Z-axis? is that not possible too?
     
    #5 Quentin Karmark, Sep 27, 2021
    Last edited: Sep 27, 2021
  6. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    9,516
    Likes Received:
    3,041
    Correct, any CNC can get a pen mount. And yes, you will want to disable your Spindle (just in case spindle commands lands in your GCODE from all the Pen CAM options you will be playing with)
     
    Quentin Karmark likes this.
  7. Quentin Karmark

    Builder

    Joined:
    Apr 29, 2021
    Messages:
    25
    Likes Received:
    14
    awesome, thanks Peter. so 'disable' means tell GRBL to use S000 M3 ? or actually disconnect the wire?
     
  8. Peter Van Der Walt

    Peter Van Der Walt OpenBuilds Team
    Staff Member Moderator Builder Resident Builder

    Joined:
    Mar 1, 2017
    Messages:
    9,516
    Likes Received:
    3,041
    Removing M3Sxxx commands entirely preferably, but since its easy for one to slip in, depending on the anticipated danger of a randomly starting spindle - I would unplug its power while not in use
     
    Quentin Karmark likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice